Begeleiding in risicobeheer

Een kleine acht jaar is Arnoud Mooi in dienst van Kuiper Verzekeringen, waar hij als zakelijk adviseur dagelijks klanten ondersteunt en adviseert in verzekeringsvraagstukken, waaronder begeleiding in risicobeheer. Erik-Jan Dekker van IJsselborgh Real Estate is sinds jaar en dag klant van Mooi. Samen zoomen ze in op hun samenwerking en bespreken ze enkele actuele kwesties.

Vakinhoudelijke kennis en betrouwbaarheid

Dekker is sinds zijn vijftiende al ondernemer en vanaf die leeftijd betrokken bij meerdere bedrijven. Tegenwoordig is hij mede-eigenaar van IJsselborgh Real Estate uit IJsselmuiden, waarmee hij belegt in vastgoed. Dekker leerde Mooi kennen toen laatstgenoemde werkzaam was bij een verzekeraar. Dekker: “Arnoud was onze vaste accountmanager destijds. Toen hij de stap naar Kuiper Verzekeringen maakte, zijn wij met hem meegegaan. Het typeert wel hoe ik naar een samenwerking kijk. Die is gestoeld op vakinhoudelijke kennis en betrouwbaarheid. Als iets goed is, blijf ik daar trouw aan.”

                                                

Maatwerk leveren

Andersom ziet Mooi in Dekker een grote klant waarbij onder meer risicobeheer en waardebepaling centraal staan. Hij probeert vanuit zijn rol continu invulling te geven aan alle gebieden die een ondernemer als Dekker tegenkomt in zijn bedrijf. “Verzekeren is niet alleen een oplossing. Het doel is om samen tot inzichten te komen, waarbij we rekening houden met bijvoorbeeld actuele innovaties als energieopslag en zonnepanelen, maar ook met preventie- eisen van verzekeraars. Een stuk maatwerk dus”, aldus Mooi.

Dekker aanvullend: “Ik loop tegen diverse vragen aan. Wat verzeker ik wel en niet? Hoe groot is de kans dat een fundering verloren gaat bij brand? Verzeker je glasschade specifiek of niet? Operationele zaken horen daar evenzo bij. Hoe zorg ik dat ik met mijn panden niet met oververzekering te maken heb? Soms komt het voor dat de verplichte keuring van de elektrische installatie niet is uitgevoerd. Als je dan schade hebt, krijg je aanzienlijk minder of kan het zijn dat je helemaal geen uitkering krijgt. Arnoud wijst ons daarop. Als adviseur laat hij niets aan het toeval over.”

Preventie-eisen

Al eerder noemde Mooi de preventie-eisen vanuit verzekeraars. Het is een van de actuele verzekeringsthema’s die hij constant naar voren laat komen in gesprekken met klanten. “We blijven op het belang hiervan hameren. Brandbare materialen moeten een bepaalde afstand tot de gevel hebben, om maar een voorbeeld te noemen. Wat dat betreft is het een beetje ‘don’t shoot the messenger’. Als er echter een grote calamiteit is bij een klant, hoop je dat alles voldoet aan de eisen”, zegt Mooi. Dekker: “Bij Kuiper brengen ze onze risico’s in kaart. Arnoud denkt mee en is sparringpartner, waarbij we samen nagaan wat we wel of niet verzekeren en afdekken. Als we al die risico’s in beeld hebben wordt het niet perse goedkoper, maar hebben we wél alles gedekt en onder controle.”

Denken in oplossingen

Waar Dekker naar Mooi en indirect Kuiper Verzekeringen kijkt als een zelfstandige, onafhankelijke intermediair, die ook meerdere volmachten namens diverse verzekeraars voert, daar ziet Mooi in Dekker een ondernemer die de zaken graag op orde heeft. Mooi: “Het contact met Erik-Jan is prettig. Er is ruimte voor discussie, maar we komen er altijd uit. Vanuit mijn positie probeer ik op proactieve wijze in oplossingen te denken.” Dekker afsluitend: “Met kennis van de markt kan Arnoud snel schakelen als het mogelijk is. In de vastgoedwereld is die snelheid soms welkom. Daarnaast hebben we een atypische manier van zakendoen. Als beleggers gaan we wat meer tegen de markt in. Als iedereen koopt, vinden we dat minder interessant. Door de hogere rentes haken veel partijen af. We willen juist nu groeien en onze portefeuille uitbreiden. Arnoud is met Kuiper Verzekeringen in staat om daarin mee te gaan qua ondersteuning en advisering.”

Column: Arnoud Mooi, Adviseur Bedrijven bij Kuiper Verzekeringen (Ondernemend Friesland, 2024-01)