“Historie Kuiper Verzekeringen.”

Ontstaan Kuiper Verzekeringen

Op 1 april 1946 begon Adam Kuiper een accountantskantoor in Luinjeberd, een dorp in de gemeente Heerenveen. In 1949 verhuisde hij het kantoor naar Heerenveen zelf. Als accountant ondersteunde hij ondernemers die in de jaren na de Tweede Wereldoorlog probeerden hun zaak (weer) op te pakken. Ook hielp hij hen in de avonduren bij het in 1954 verplicht gestelde Middenstandsdiploma. Samen droegen zij zo hun steentje bij aan de wederopbouw van de lokale en regionale economie.

Klanten stelden Adam Kuiper steeds vaker de vraag wat zij met hun verzekeringen moesten doen? En of hij hen daar misschien bij kon helpen? Zo ontstond naast het accountantskantoor Kuiper Verzekeringen.

Kuiper naar Jaap Kuiper

Adam’s zoon, Jaap Kuiper, had aanvankelijk geen intentie om in het bedrijf van zijn vader te gaan werken. Zijn passie lag in de horeca. Na het afronden van de Bakkersvakschool in Groningen ging hij aan de slag bij een grote hotelketen in Amsterdam. Op een dag ontmoette hij thuis echter een directeur van een Rotterdamse verzekeringsmaatschappij, die op bezoek was bij zijn vader. Aan de keukentafel van zijn ouders, waar dit soort gesprekken plaats vonden, raakten zij aan de praat. Deze verzekeringsdirecteur wekte dusdanig zijn interesse, dat Jaap een paar weken later de trein naar Rotterdam pakte, in plaats van die naar Amsterdam.

Hoewel hij in het begin best moest wennen, liet het verzekeringsvak hem vanaf dat moment niet meer los. Sterker nog: op 13 februari 1968 werd de toen 23-jarige Jaap Kuiper beëdigd tot makelaar in assurantiën. Hij was daarmee de jongste ooit en volgens onze informatie is dat nog steeds het geval.

Kuiper Verzekeringen in een stroom­versnelling

Inmiddels had Jaap zijn vrouw Gea leren kennen. Vanaf het moment dat zij hun passie en liefhebberij met het verzekeringswerk konden verweven, kwam Kuiper Verzekeringen in een stroomversnelling. Zo waren – en zijn – zij allebei gek van klassieke auto’s. Inmiddels in het bezit van een Morgan had Jaap uiteraard tot in details uitgezocht hoe hij die het beste kon verzekeren. En toen zij daarna lid werden van de Morgan-club kreeg hij van clubgenoten de vraag of hij ook hen hierbij kon helpen. Waarna later ook vele liefhebbers van andere merken oldtimers volgden.

Hetzelfde gold voor de watersport. Als Jaap en Gea in hun vrije tijd niet achter een stuur te vinden waren, dan was het wel achter een stuurwiel op het water. De verzekeringskennis werd vervolgens ook gedeeld met andere watersportliefhebbers. Niet alleen op en langs het water, maar ook tijdens watersportbeurzen die werden bezocht.

1 april 2011 een bijzondere dag

Jacco Kuiper, zoon van Jaap en Gea en kleinzoon van Adam, kreeg zo niet alleen de liefde voor de watersport met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten, maar ook de passie voor beurzen en (de organisatie van) evenementen. En het was tijdens watersportbeurzen zoals de Hiswa (te Water), Boot Düsseldorf en Hanseboot Hamburg dat Jaap zich realiseerde dat zijn opvolger zich aandiende.

1 april 2011 was om meerdere redenen een bijzondere dag in de historie van Kuiper Verzekeringen. Allereerst bestond het bedrijf op die dag 65 jaar. Daarnaast werd schuin tegenover de drie panden aan het Breedpad in Heerenveen – waaronder het historische Tuymelaarshuis, een patriciërshuis uit 1750 dat eind 1972 werd gekocht – een vierde, volledig gerestaureerd pand aan de Herenwal geopend, door de toenmalige Commissaris van de Koningin Ed Nijpels. Bovendien trad op dezelfde dag Jacco Kuiper toe tot de directie van Kuiper Verzekeringen.

Jacco neemt het bedrijf over van zijn vader

Op 1 januari 2014 nam Jacco het bedrijf van zijn vader Jaap over. Met ruim 80 medewerkers behoort Kuiper Verzekeringen (inclusief Kuiper Assuradeuren) nu tot de grotere assurantiekantoren van Nederland. Uiteraard investeert Kuiper Verzekeringen continu in automatisering en ICT en kunnen veel zaken online worden afgehandeld. Maar van oudsher blijft Kuiper Verzekeringen sterk geloven in persoonlijk contact, advies en maatwerk. Mede daardoor kiezen nog altijd vele eigenaren van pleziervaartuigen en klassieke auto’s uit binnen- en buitenland ieder jaar weer voor Kuiper Verzekeringen. En heeft Kuiper Verzekeringen inmiddels ook vele zakelijke en particuliere klanten, die het verzekeren van hun bedrijven en medewerkers, bijzondere kostbaarheden en verzamelingen, maar ook woningen, auto’s, vakanties tot aan hun pensioen, aan ons toevertrouwen.