Advies of hulp nodig?

Wij bellen u zo spoedig mogelijk.

Bel mij

Veel gestelde vragen

Hier vindt u een overzicht van veel gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tusssen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan u graag te woord.

Veelgestelde vragen Jachthypotheek

Veelgestelde vragen Jachthypotheek

Kan ik een jachthypotheek op alle type schepen krijgen?

Een jachthypotheek is bedoeld voor alle courante motor- en zeiljachten en voor sloepen. Voor snelvarende motorboten of bijzondere schepen gelden beperkingen. Laat u zich in dat geval eerst door ons informeren over de mogelijkheden.

naar boven

Kan ik een schip volledig financieren?

In principe kan een schip tot maximaal 75% van de aanschafwaarde gefinancierd worden middels een jachthypotheek. Wilt u meer financieren dan is dat ook mogelijk. Vraag naar onze adviseurs voor de mogelijkheden.

naar boven

Met welke kosten kan ik te maken krijgen?

Een hypotheek moet worden ingeschreven in het hypotheekregister. Dat moet via de notaris. De kosten verschillen per in te schrijven bedrag en per notaris. Voor een hypotheek van € 100.000,- zal dat ongeveer € 650,- bedragen.

De bank houdt 1% van de leensom in als afsluitprovisie.

De registratie van het schip kost € 429,- voor een B-schip en € 795,- voor een Z-schip.

Voor gebruikte schepen is een taxatierapport nodig. De taxatiekosten verschillen per schip en taxateur, maar zullen ca. € 350,- bedragen. Wilt u het schip volledig laten keuren (niet verplicht voor een financiering), dan moet u rekenen op ongeveer € 60,- per meter van het jacht.

naar boven

Mijn schip ligt in het buitenland. Kan ik deze dan ook financieren?

Ja, afhankelijk van het land waar het ligt. In verband met de registratie moet het schip wel direct naar Nederland komen. Laat u in dit geval eerst goed voorlichten door onze adviseurs.

naar boven

Kan ik naar elke notaris?

U bent vrij om een notaris te kiezen. Echter, een jachthypotheek is een specialisme waar niet alle notarissen vaak mee in aanraking komen. Daarom adviseren wij u een notaris te kiezen uit ons landelijke netwerk.

naar boven

Is de rente aftrekbaar?

Nee, in principe niet. De hypothecaire lening valt in beginsel in box 3. Omdat het schip buiten het vermogen valt, zal de lening uw rendementsgrondslag verlagen, wat een voordeel van 1,2% rendementsheffing kan opleveren. Wordt het schip als eerste woning gebruikt, dan kan de rente in box 1 vallen. Er zijn dan wel fiscale spelregels. Laat u zich goed informeren door de belastingdienst.

naar boven

Hoe werkt de registratie?

Als het schip geregistreerd moet worden, dan is een aantal administratieve handelingen nodig. Wij nemen dat graag van u over. Door middel van een volmacht die wij van u krijgen kunnen wij het schip registreren. U heeft de keuze uit een B-inschrijving en een Z-inschrijving. Over het algemeen is een B-inschrijving voldoende. Het schip wordt als binnenvaartschip (B) geregistreerd en gebrandmerkt. De kosten daarvoor zijn € 429,-. Met deze inschrijving kunt u via de binnenwateren ook naar het buitenland. Voor naar het buitenland varen via de buitenwateren is een Z-inschrijving aan te bevelen. Sommige Europese landen kunnen erg moeilijk doen en met deze inschrijving hoeft u geen andere verklaring mee te nemen. De kosten van deze registratie zijn € 795,-. Een Z-inschrijving neemt wat meer tijd in beslag dan een B-inschrijving. Tijdens de aanvraag van een jachthypotheek is het zinvol om beide opties met onze adviseurs te bespreken.

naar boven

Waarom via Kuiper Verzekeringen en niet rechtstreeks bij een bank?

Wij hebben verstand van schepen en van de markt. Door onze kennis op het gebied van watersport kunnen wij als onafhankelijke instelling de juiste bank voor u zoeken. Wij zorgen voor de begeleiding en afwikkeling van het gehele traject. Dit zal een bank niet voor u doen. Daarnaast kunnen wij creatieve oplossingen bieden op het gebied van aanbetalingen en overbruggingen.

naar boven