Pensioen lijfrente­verzekering

Wij worden in Nederland gelukkig steeds ouder. Maar werken daardoor ook langer door. Des te belangrijker is het goed regelen van het inkomen op latere leeftijd. Met een goede pensioen lijfrenteverzekering van Kuiper Verzekeringen zorgt u er nu voor dat u straks wanneer u stopt met werken extra inkomen heeft.

Wat is een pensioen lijfrente­verzekering?

Pensioen bestaat in Nederland uit drie mogelijke onderdelen. AOW wordt geregeld door de overheid en is een pensioen dat wordt opgebouwd door iedereen die in Nederland woont. Veel mensen die werken bouwen daarnaast ook pensioen op via hun werkgever. Die houdt dan een geldbedrag in op het salaris en betaalt dat aan bijvoorbeeld een pensioenfonds. U kunt daarnaast ook zelf extra pensioen opbouwen. Dat doet u met een pensioen lijfrenteverzekering.

In de basis komt het er op neer dat u met een pensioen lijfrenteverzekering maandelijks, jaarlijks of eenmalig een bedrag inlegt. En vanaf het moment dat u met pensioen gaat wordt het opgebouwde bedrag periodiek in delen aan u uitgekeerd. Bijvoorbeeld tot uw overlijden of een eerder gekozen einddatum.

Belastingvoordeel door uw pensioen lijfrenteverzekering

Onder bepaalde voorwaarden kunt u de premies of stortingen voor een pensioen lijfrenteverzekering fiscaal aftrekken. Het moet dan bijvoorbeeld gaan om een (tijdelijke) oudedagslijfrente, een nabestaandenlijfrente of een overbruggingslijfrente. U kunt de inleg bovendien alleen aftrekken als u een pensioentekort heeft. Bijvoorbeeld doordat u in het buitenland heeft gewerkt en over deze periode geen pensioen heeft opgebouwd. Maar u kunt ook een pensioentekort hebben terwijl u in Nederland in loondienst bent. Het bedrag dat u in een jaar maximaal fiscaal mag aftrekken wordt berekend aan de hand van uw zogenoemde jaar- en reserveringsruimte. Deze ruimte kan ieder jaar weer anders zijn.

Met een pensioen lijfrenteverzekering verschuift u het betalen van belasting tot na uw AOW-leeftijd. De lijfrente-uitkeringen die u later krijgt zijn namelijk wel belastbaar. In de praktijk betaalt iemand die de AOW-leeftijd bereikt dan echter minder belasting. 

Kies de pensioen lijfrenteverzekering die bij u past

Ook voor een pensioen lijfrenteverzekering geldt dat er vele vormen en varianten zijn. Ieder weer met eigen dekkingen en specifieke voorwaarden. Met de jarenlange ervaring van Kuiper Verzekeringen begeleiden wij u graag door het aanbod en kijken wij samen met u welke pensioen lijfrenteverzekering passend is voor uw situatie.