Financiële zekerheid geeft rust

De toekomst laat zich moeilijk voorspellen. Onzekerheid over toekomstige inkomsten en uitgaven houdt veel mensen bezig. Toch willen we graag zekerheden inbouwen. Door nu voorzieningen te treffen, kunnen dromen over een studie voor de kinderen, of over een goed inkomen en een goed pensioen op latere leeftijd uitkomen.

Financiële voorzieningen helpen

Financiële rust is wat de mens nodig heeft om fijn te kunnen leven. Financiële voorzieningen kunnen hierbij helpen. Denk hierbij aan een financiële buffer wanneer de auto of wasmachine kapotgaat, maar ook voorzieningen die een bedrag uitkeren bij risico’s van arbeidsongeschiktheid, bij overlijden of het verliezen van inkomen.

Sparen of beleggen

In de dagelijkse praktijk zien we financiële rust bij mensen als de inkomsten en uitgaven in balans zijn en wanneer er daarnaast ook gebouwd kan worden aan een financiële buffer. Voor de korte termijn is een spaarrekening, ondanks de lage rente, hiervoor een goede financiële buffer. Om doelen te realiseren op de lange termijn, kan beleggen een optie zijn. Bij beleggen sta je zelf achter de knoppen, jij geeft aan wat je kunt én wat je wilt. Een goed advies kan hierbij helpen. Hierbij wordt er gekeken naar de prestaties en duurzaamheid van een beleggingsfonds, maar ook naar de aan- en verkoopkosten.

Beleggen is geen spel

Bij beleggen is er een grotere kans dat het vermogen qua koopkracht op niveau blijft en zelfs groeit. Beleggen is geen spel, maar een serieuze reis waarbij je van tevoren afspraken maakt over de bestemming. En ben je geen belegger of wil je meer zekerheid? Dan kan er nog steeds gekozen worden voor producten met een gegarandeerde uitkering.

Financiële foto

Naast het opbouwen van een financiële buffer kan een persoonlijk financieel plan uitkomst bieden. Door inkomsten, uitgaven en vermogen met elkaar in verband te brengen wordt een tijdlijn uitgestippeld. Op basis hiervan wordt inzichtelijk gemaakt wat de financiële situatie is bij overlijden, arbeidsongeschiktheid en pensioen én welke wensen, plannen en dromen ingevuld kunnen worden. Dit wordt ook wel een financiële foto genoemd en deze foto geeft direct duidelijkheid over welke voorzieningen getroffen moeten worden. Met deze tijdlijn brengen wij de verschillende fases en momenten in beeld van u, uw inkomsten, uw gezin en toekomstdromen.

Wij helpen u graag op weg

Kuiper Verzekeringen kijkt graag met u mee naar de financiële buffers die zekerheid kunnen bieden. En dit kunnen ook zeker kleine maandelijkse reserveringen zijn die in de loop der jaren uitgroeien tot een leuk kapitaal die rust zal geven. Wilt u een financiële foto van uw situatie maken? Ga dan in gesprek met onze adviseur leven en pensioen en wij helpen u graag op weg.

Column: Kees Folkertsma, Adviseur leven en pensioen bij Kuiper Verzekeringen (Ondernemend Friesland, 2022-01)